imatge

imatge

dilluns, 25 de novembre del 2013

"Les llimones casolanes"

Metimna, atrafegada, com mou la cara encesa
damunt el voleiar dels braços i el vestit.
El dinar es cou, es veu lluir la roba estesa
i ja a la cantonada és Licas, el marit.

Liceni trenca un vidre. Naïs s'esmuny, plorosa.
Llavores, arrambant-se al mur i amb passes lleus,
amb una revolada cruel i una amorosa
ha restablert Metimna la pau, que amen el déus.

Cansada, pren la copa de bella transparència
on juguen aires, núvols, solcant un blau camí,
i riu, sabent que a l'aigua mesurarà amb ciència
el raig de la llimona, la mel de romaní.

I beu, dant a l'entorn les últimes mirades.
La llum en el cristall, esparvilladament,
damunt sa cara es mou i l'omple de besades
i li fa cloure els ulls, repòs de tant d'esment.

El text pertany al llibre d'Els fruits saborosos (1906), compost per poemes de Josep Carner que, a partir de diferents fruits i diferents escenes quotidianes, aconseguiex aprofundir en el significat del noucentisme així com reivindicar el moviment  del noucentisme aplicat a la poesia.

El poema ens parla d'una dona casada, que es diu Metimna, que es troba a la cuina fent el dinar quan de cop apareix el seu marit a la cantonada. La segona estrofa explica com els seus dos fills, Licenci i Naïs, després d'haver fet de les seves (Licenci ha trencat un vidre), la mare (Metimna) torna a restablir la pau. Després, Carner explica com Metimna agafa una copa amb aigua a la qual li afegeix un raig mesurat de llimona i que, a continuació, se la beu. El poema conclou amb la imatge de Metimna observant per a finestra, clocant els ulls després d'estar sotmesa a un cansanci continu.

El text, com és habitual en la poesia de Carner, mostra una escena quotidiana (aquest en seria el pretext utilitzat). D'aquesta manera (amb el pretext d'una escena de la vida quotidiana) s'evita l'abstracció i es defensa la possibilitat de poetitzar sobre qualsevol cosa, ja que les llimones no tenen valor poètic fins que són sotmeses a un procés literari artificiós. Aquest procés provoca que la vida quotidiana quedi desrealitzada i que el poeta pugui crear una quotidianitat ideal i, gestant a la vegada un món harmònic en el qual tothom hi té cabuda.

El poema és una composició formada per quatre quartets de versos alexandrins amb cesura. Els versos són encadenats i de rima consonant. Alterna la rima masculina i femenina.

En aquest poema cal destacar la figura de la llimona, que és comparada per la seva qualitat (aspror i acidesa), amb l'actitud aparentment rígida de Metimna envers els seus, fills, restablint la pau, expresant-ho amb la mel, que realitza un contrast amb la llimona, en què s'expressa l'amor pel simple fet que la mare estima els seus fills. L'actitud de la mare, relacionada directament amb el fruit de la llimona, mostra una sèrie de valors morals característics del noucentisme i de la poesia de Carner: previsió, domini de la naturalesa, serenor, control de les situacions, la familia, harmonia...


Cançó dels pirates

Com que la unitat 8 tracta de la novel·la d'aventures, aquí teniu una cançó titulada L'Himne dels pirates, de l'obra musical Mar i cel...

Vídeo Curial e Güelfa