imatge

imatge

dilluns, 28 d’abril del 2008

UNITAT 9: LA NOVEL·LA DE TERROR

Acabem de començar la novel·la de terror, amb el fragment del capítol II, "El diari de Jonathan Harker" de l'obra Dràcula, de Bram Stoker.

A continuació us he penjat un power point sobre Dràcula i els vampirs en general. També, uns vídeos sobre fragments de dues pel·lícules de vampirs.

Presentació sobre Dràcula i els vampirs...



Tràiler del film El ball dels vampirs


DRÀCULA de Bram Stoker.
Pel·lícula de Francis Ford Coppola

.

dilluns, 21 d’abril del 2008

Diada de Sant Jordi a l'institut


Recordeu que el dimecres 23 d'abril celebrarem la diada de Sant Jordi a l'institut. De 8'30 a 10'30 hi haurà classes normals. I l'esbarjo es farà de 10'30 a 11h. Després, heu d'anar a la classe que us tocaria a les 10'30, heu d'agafar les cadires i heu de portar-les al gimnàs, no a la pista. Un cop acabi l'acte, les heu de retornar a la classe.
Bon Sant Jordi!!!

Murals de Sant Jordi


Us voldria felicitar pels murals que heu fet sobre la llegenda de Sant Jordi. En general, han quedat força bé. Tots aquests murals els podeu anar veient sobretot al passadís de 2n d'ESO i també en alguna escala d'accés al pis superior. Bé, ho torno a dir , heu fet una bona feina!

dissabte, 19 d’abril del 2008

MURALS DE SANT JORDI


El dilluns 21 d'abril heu de lliurar els murals sobre la llegenda de Sant Jordi. Durant el pati els penjarem als passadissos de l'institut.

dimecres, 9 d’abril del 2008

Grup 2n B


Amb aquest grup hem corregit les activitats de reforç i alguna d'ampliació del tema 7 i també els i les alumnes han fet les activitats 1 i 7 de la lectura L'home de l'illa. Recordeu que teniu per deures dues activitats més de la lectura.

dimarts, 8 d’abril del 2008

L'illa del tresor

L'illa del tresor explica les aventures d'en Jim, un noi que disputa a uns pirates un tresor amagat en una illa deserta.
En relació amb això, és important de remarcar que L'illa del tresor és un exemple de novel·la d'aventures. Per tant, el que ens hauríem de preguntar és: què fa que aquesta novel·la de Robert Louis Stevenson sigui considerada com a novel·la d'aventures? Les característiques següents ens donarien la resposta:
  1. La història que s'explica és de ficció, és a dir, inventada per l'autor, però versemblant (creïble)
  2. Se situa en espais oberts, llunyans i exòtics
  3. El protagonista és un aventurer perquè el seu objectiu a la novel·la és la recerca d'alguna cosa (én aquest cas, un tresor), tot endinsant-se en indrets perillosos i desconeguts.

dilluns, 7 d’abril del 2008

Unitat 8: L'home de l'illa

Amb el grup 2n D i també amb el de 2n B hem començat la unitat 8 amb la lectura en veu alta de L'home de l'illa, que pertany a l'obra de R.L. Stevenson, L'illa del tresor. També, els i les alumnes de 2n D han fet l'activitat 1 de la comprensió lectora i l'hem corregit a classe. Per al dijous han de fer les activitats 4 i 7.

2n A. Activitats de reforç i ampliació

Avui, amb el grup de 2nA, hem corregit les activitats de reforç per tal que puguin preparar-se l'examen escrit de la unitat 7 que farem el dia 14 d'abril. Aspectes més importants per estudiar:
  • Revisió del vocabulari de la lectura
  • Faula treballada a classe
  • Saber situar els dialectes en un mapa dels Països Catalans
  • Distingir els dos blocs dialectals dels català: bloc oriental i bloc occidental
  • Traduir frases del castellà al català (diccionari bilingüe)
  • Les preposicions: a, de, amb, en, per i per a; usos més freqüents
  • Ortografia de la g/j, x/ix
  • Fer un dictat

dissabte, 5 d’abril del 2008

Lectures optatives

Com ja sabeu, a part de la lectura obligatòria del trimestre, també us ofereixo l'opció de triar una d'aquestes lectures optatives per poder pujar nota. N'hi ha de diversos gèneres.

  • Si preferiu el gènere policíac i de misteri:
La Júlia i la dona desapareguda, de Manuel Valls
  • Si us agrada més el gènere històric:
Nit de sang, de Santi Baró
El malefici de la reina d'Hongria, de Maria Aurèlia Capmany
  • Si us emociona el gòtic:
El manuscrit de les bèsties, de Jordi Folk

També, però, si algun/a alumne/a prefereix una altra lectura, que m'ho digui a classe o que m'enviï un mail amb el títol i el nom de l'autor o autora.

divendres, 4 d’abril del 2008

Lectura obligatòria del tercer trimestre

Durant aquest trimestre us haureu de llegir la lectura que porta per títol Un estiu amb l'Anna de l'escriptora Núria Pradas. Si voleu saber de què va, cliqueu sobre el títol.

Recordeu!

Un altre apartat tractat aquests dies és el de les preposicions febles: a, de, en, amb, per i per a. És important remarcar la diferenciació d'usos entre per i per a.

.Usos de
per: Indiquem el mitjà o la causa.
Per exemple:
Li enviarem per correu. (Mitjà)
No van poder jugar per la pluja. (Causa)

.Usos de per a: Indiquem la destinació o la finalitat d'un objecte.
Per exemple: Han dut un sobre
per a l'Anna. (Destinació)
Aquesta entrada no és vàlida
per a aquest concert. (Finalitat d'un objecte)

Norma general: Escrivim g davant e / i.
Escrivim j davant a / o /u.
Excepcions: S'escriu j en els grups -jecc- i -ject- (injecció, objecte).
I d'altres mots com jersei, jeroglífic...
  • I els usos de x i ix i tx:
S'escriu x a principi de paraula i darrere de consonant (xocolata).
S'escriu ix darrere vocal (caixa).
Despatxar, esquitxar...


Amb el grup 2n C acabem de treballar les faules. Amb autors com Isop, Fedre i Jean de La Fontaine. Tots aquests d'èpoques ben diferents. És important destacar tant l'aspecte literari, en tant que la faula és una al·legoria amb un ensenyament moral o moralitat, com l'aspecte purament lingüístic, ja que es treballa un lèxic més específic i de vegades desconegut per l'alumnat.

També, a 2n D s'han tractat els dialectes geogràfics, tot parant atenció als dos blocs dialectals del català: el bloc oriental i el bloc occidental.

Crèdit de síntesi
Durant la setmana del 25 al 28 de març hem treballat el crèdit de síntesi, el qual s'ha centrat en la diversitat biològica i cultural. Per a la preparació prèvia, vam visitar el Delta de Llobregat (àrea de ciències naturals), on vam poder observar la fauna i la flora, i el Museu d'Història de Catalunya (àrea de ciències socials), amb l'anàlisi de la societat medieval, centrada concretament en el vessant religiós, ja que es van tractar les tres religions monoteïstes (la jueva, la cristiana i la islàmica), i en les tasques que s'hi desenvolupaven al castell feudal.
Pel que fa al treball de l'àrea de llengua catalana, l'alumnat ha elaborat un fullet turístic sobre el Delta del Llobregat.

Cançó dels pirates

Com que la unitat 8 tracta de la novel·la d'aventures, aquí teniu una cançó titulada L'Himne dels pirates, de l'obra musical Mar i cel...

Vídeo Curial e Güelfa